martes, 19 de junio de 2007

Alegacions al el Pla especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc del Montseny (2)

DE LA DESCLASSIFICACIÓ DE LA ZONA SUBJECTA A ORDENACIÓ PREEXISTENT DE LA URBANITZACIÓ DE RIELLS DEL MONTSENY I DE LA SEVA ADSCRIPCIÓ A SÒL NO URBANITZABLE PROTEGIT.

Que en la Memòria del Pla (pl. 52) s’especifica que al nucli de Riells del Montseny existeix una zona subjecta a ordenació urbanística preexistent a la redacció del Pla Especial del Parc Natural del Montseny de 1978. Segons el planejament urbanístic de Riells i Viabrea aquesta zona te una extensió de 16,23 ha. Actualment la gran majoria d’aquesta zona no està consolidada urbanísticament.

Aquesta zona allotja segons els estudis previs del Pla:

“prats de dall de terra baixa higròfils i mesòfils: Arrhenatheretum elatioris), pastures de cau de gos (Cynosuro cristati – Trifolietum repentis) i jonqueres de jonc acutiflor (Juncetum acutiflori). És una de les àrees pradenques més diverses del Montseny ja que es tracta d’una de les típiques zones pratícola del massís” ( Lluís Vilar Sais (2004) Interpretació del Medi Físic i Natural del Parc Natural del Montseny. Flora i vegetació ).

Aquests prats naturals conformen unes unitats de paisatge i uns ambients característics de gran biodiversitat. A més conformen zones de tallafoc natural de fàcil manteniment per la seva condició agrícola.

Per aquesta zona discorre el curs d’aigua permanent del Sot Llobater, on s’hi poden trobar ambients ombrívols i biòtops característics i necessaris pel desenvolupament de la biocenosis característica de zones riberenques. Aquests cursos d’aigua amb els seus ambients funcionen com a tallafocs naturals i la seva degradació significa l’afavoriment de les condicions pel foc i a la renúncia a un element de protecció natural contra l’expansió dels incendis.

Que aquesta zona està inclosa dins del Pla d’Espais d’Interès Natural segons Decret 328/1992 de 14 de desembre, amb les implicacions protectores que aquest fet significa.

Que la Memòria del Pla enuncia que el primer dels seus objectius específics és

“Conservar i millorar la diversitat biològica i els processos ecològics, des de l’aproximació de la gestió activa i integral del conjunt dels seus recursos i d’acord amb les obligacions que deriven de la inclusió del Parc del Montseny a la Xarxa Natura 2000”. (pl. 65).

La Memòria del Pla recull les zones subjectes a ordenació preexistent

“amb la clara voluntat de respectar les determinacions relatives a la qualificació urbanística que els atorga el planejament urbanístic del municipi al que pertanyen. Per aquesta Zona el Pla estableix determinacions de caràcter paisatgístic, d’obligatori compliment, amb una doble finalitat: millorar la seguretat de les àrees edificades enfront els incendis forestals i reduir el seu impacte afavorint una major integració dels nuclis urbans en el Parc del Montseny.” (pl. 101)

La renúncia explícita a la intervenció sobre la qualificació urbanística en el nucli de Riells del Montseny significa paradoxalment l’afectació dels ambients propis de ribera. La utilització exclusivament de normes paisatgístiques limita l’acció protectora sobre aquests ambients d’alt valor ecològic i sobre la seguretat davant la lluita contra els incendis.

No obstant, la Memòria del Pla Especial, fa les següents declaracions d’intencions envers els municipis de Sant Esteve de Palautordera i Sant Antoni de Vilamajor:

“ (...) hi ha una part de la urbanització Refugis del Montseny –tanmateix la major part d’aquesta urbanització està situada al municipi a Sant Pere de Vilamajor—, la qual sembla que no ha tingut cap desenvolupament edificatori dins del seu perímetre. Aquesta urbanització queda recollida en el present Pla especial com a Zona subjecta a ordenació preexistent, amb la finalitat de respectar el règim i la qualificació específica que els hi atorga el planejament que l’empara.

L’òrgan gestor del Parc instarà l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera perquè, en coherència amb la iniciativa del municipi de Sant Pere de Vilamajor, desclassifiqui aquesta peça de sòl urbanitzable.

Si prosperés aquesta proposta, un cop aprovada definitivament la corresponent modificació del planejament general del municipi, el sòl no urbanitzable que en resultés passaria automàticament a ser Zona d’interès natural (clau ZIN) en concordança amb l’ordenació del present Pla especial.” (Memoria del Pla, pl 57).

Per tant, l’òrgan gestor del Parc enuncia obertament que està a favor de col·laborar “tècnica i econòmicament amb els ajuntaments implicats –Sant Pere de Vilamajor i Sant Esteve de Palautordera— en la resolució d’aquesta situació urbanística” (Memòria del Pla, pl. 86) referint-se a la restauració de processos d’urbanització amb un baix grau de consolidació i la desclassificació del sol urbanitzable de la urbanització de Refugis del Montseny (Memòria del Pla, pl. 58).

El planejament vigent de Riells i Viabrea corresponent al PGO aprovat definitivament el juny de 1976, és anterior a l’aprovació l’any 1978 del Pla Especial del Parc Natural del Montseny, del Pla Especial d’Espais d’Interès Natural el 1992 i a l’aprovació inicial del Pla Especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc Natural del Montseny. En els més de 30 anys de vigència del PGO de Riells no s’ha desenvolupat el planejament derivat corresponent al sector de Sòl Urbanitzable situat a l’entorn del nucli de Riells del Montseny.

L’ordenació prevista per a aquest sector és de Ciutat jardí semi-intensiva, correspon a un model urbanístic acceptable l’any 1976, però avui qüestionable per la seva escassa sostenibilitat al comportar una ocupació de sòl extensiva, amb una baixa densitat, despeses de manteniment, gestió i conservació elevades i desproporcionades respecte altres tipus d’ordenació més compactes.

El terme municipal de Riells i Viabrea disposa, fora de l’àmbit del Pla Especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc Natural del Montseny, de terrenys amb millors condicions (connexions, serveis, accessibilitat) per acollir el necessari creixement i desenvolupament urbanístic del municipi.

Per aquests motius, i tenint en compte que la qualificació urbanistica del nucli de Riells del Montseny es troba en una situació similar als terrenys de la urbanització de Refugis del Montseny -no ha tingut cap desenvolupament edificatori dins del seu perímetre i queda recollida en el present Pla especial com a Zona subjecta a ordenació preexistent-, així com l’objectiu principal del Pla Especial de protegir l’entorn natural, d’acord amb el Principi de congruència que ha de regir l’actuació administrativa en totes les seves actuacions i per evitar la incursió en arbitrarietat administrativa, el Pla Especial hauria d’actuar en la mateixa línea, recolzant com a iniciativa desitjable per al nou POUM de Riells i Viabrea, la desclassificació com a sòl urbanitzable el nucli de Riells del Montseny, i la seva adscripció a sòl no urbanitzable protegit, de manera que el sòl no urbanitzable que en resulti passi automàticament a ser Zona d’Interès Natural (clau ZIN), en concordança amb l’ordenació del Pla Especial.

Per allò exposat,

Al Director General d'Urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, SOL·LICITO:

Que es tinguin per formulades les anteriors al·legacions respecte al Pla especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc del Montseny, aprovat inicialment en data 17 de maig de 2007.

I, en els seus mèrits, que s’inicií un treball conjunt entre les administracions públiques implicades (Ajuntament, Consell Comarcal, Diputacions i Generalitat) habilitant tots els instruments tècnics i econòmics necessaris per desclassificar la zona subjecta a ordenació preexistent i la seva adscripció a sòl no urbanitzable protegit, de manera que passi automàticament a ser Zona d’Interès Natural (clau ZIN), en concordança amb l’ordenació del Pla Especial.

ALTRESÍ DIC:

Que l’ordenació urbanística que se’n derivi, s’esdevingui de la col·laboració entre les administracions públiques, el propietaris, la societat civil de Riells del Montseny i altres entitats privades (com les dedicades a la custòdia del territori) amb l’objectiu de preservar l’entorn de Riells del Montseny, mantenint els seus valors naturals, ecològics, històrics i paisatgístics.

No hay comentarios: