martes, 19 de junio de 2007

Alegacions al el Pla especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc del Montseny (1)

DE LA LOCALITZACIÓ DE L’ÀREA DE TRACTAMENT PAISAGÍSTIC (ATP) EFECTUADA PEL PLA ESPECIAL DE PROTECCIÓ DEL MEDI FÍSIC I DEL PAISATGE DEL PARC DEL MONTSENY EN EL MUNICIPI DE RIELLS DEL MONTSENY.


En la Memòria del Pla i en els plànols d’ordenació i estructura del territori hi consta i s’hi grafia una àrea de tractament específic en la categoria d’Àrea de tractament paisatgístic (ATP) de Riells del Montseny. En aquest sentit, la Memòria descriu la zona referida i els usos que pretén atribuir-li amb les paraules següents:

“(…) està constituït per un petit conjunt de masies, una església d’origen romànic i la rectoria de Sant Martí de Riells la qual té un ús dotacional vinculat al Parc del Montseny. És un indret força visitat i punt de sortida d’itineraris de passejada i d’excursions a Arbúcies i a la Vall de Santa Fe. Les actuacions necessàries per ordenar l’ús públic i donar acollida al usuaris d’aquest paratge del Parc ultrapassen l’àmbit urbà i requereixen l’habilitació d’una àrea d’aparcament, per a un cert nombre de vehicles amb la previsió d’un nombre reduït de places per a autocars. A més caldrà preveure l’ordenació general del paratge com a àrea de estada amb la instal·lació de mobiliari i de senyalització informativa i interpretativa i el condicionament i equipament d’itineraris de passejada de curta durada.” (Memòria del Pla pl. 85).

Que, la mateixa Memòria reconeix en la pàgina 53 del seu text que

“La porció del terme municipal inclosa dins de la delimitació vigent del Parc Natural del Montseny forma part de la delimitació de l’Espai d’interès natural Massís del Montseny que estableix el Decret 328/1992 de 14 de desembre, pel qual s’aprova el pla d’espais d’interès natural de Catalunya. És en virtut del que li atorga l’esmentat Decret que la seguim mantenint dins del nou àmbit territorial del Parc del Montseny- amb petits ajustos, però, amb la finalitat de recolzar els límits sobre elements de territori fàcilment identificables in situ – a l’espera de la seva reclassificació com a sòl no urbanitzable protegit una vegada prosperi la tramitació del nou pla d’ordenació urbanística (de Riells i Viabrea) “(Memòria del Pla pl. 53)

Atenent a la perspectiva de reclassificació com a sòl no urbanitzable protegit que apunta la Memòria, es dóna una total contradicció amb la voluntat del Pla Especial de “habilitar una àrea d’aparcament, per a un cert nombre de vehicles amb la previsió d’un nombre reduït de places per a autocars” així com “la instal·lació de mobiliari (...)”.

Aquesta contradicció encara es fa més palesa si tenim en compte que, tal com disposen els estudis previs del Pla Especial, sobre aquesta zona s’hi troben

“prats de dall de terra baixa higròfils i mesòfils: Arrhenatheretum elatioris), pastures de cau de gos (Cynosuro cristati – Trifolietum repentis) i jonqueres de jonc acutiflor (Juncetum acutiflori). És una de les àrees pradenques més diverses del Montseny ja que es tracta d’una de les típiques zones pratícola del massís” ( Lluís Vilar Sais (2004) Interpretació del Medi Físic i Natural del Parc Natural del Montseny. Flora i vegetació ).

Aquests prats naturals conformen unes unitats de paisatge i uns ambients característics de gran riquesa natural i biodiversitat. A més d’esdevenir zones de tallafoc natural de fàcil manteniment per la seva condició agrícola.”

I es que, segons la informació facilitada pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Riells, en reunió de veïns mantinguda en data 13 de juny de 2007, en la tramitació del nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Riells i Viabrea, els usos més agressius previstos en les ATP, com l’aparcament per a cotxes o els que puguin comportar obra civil - esplanades per a pícnic i edificacions – es pretenen incloure en la zona subjecta a ordenació preexistent que grafia el Pla Especial al nucli de Riells del Montseny. Segons ha informat als veïns l’Ajuntament, serà en els espais cedits gratuïtament, necessaris per al desenvolupament del planejament derivat, els que allotjaran aquests tipus d’usos. A més a més, el mateix projecte de POUM ja ha fet les reserves per aquests tipus d’usos en d’altres zones del seu àmbit territorial.

En aquesta mateixa reunió els serveis tècnics de l’Ajuntament de Riells exposaren que el POUM en tràmit qualificarà aquest sòl com a no urbanitzable, i no preveu usos fora dels propis d’aquestes zones.

Si més no, és difícil que no sembli una decisió arbitrària el fet que, en el municipi de Riells del Montseny, el Pla Especial no inclogui aquests tipus d’usos en zones destinades a sòl urbà o urbanitzable, tal i com precisament succeeix en d’altres municipis, com per exemple el de Sant Pere de Vilamajor i Sant Esteve de Palautordera, on una zona subjecta a ordenació preexistent, allotjarà l’ATP de Refugis del Montseny.

Tenint en compte l’exposat anteriorment, no existeix cap justificació per a que el Pla Especial estableixi ATP en territoris que són propietat privada de determinats veïns del municipi, els quals es veurien en l’obligació de suportar la instal·lació d’aparcaments o altres construccions, amb el conseqüent anar i venir dels visitants del parc, quan el planejament urbanístic que està a punt de ser aprovat, declara sòl no urbanitzable tots aquests territoris i, per tant, els propietaris afectats ni tan sols es veurien compensats per aquest gravamen. Es tracta d’una qüestió protegida a nivell constitucional, doncs tal com disposa l’article 33 CE “Ningú podrà ser privat dels seus béns ni dels seus drets sinó per causa justificada d’utilitat pública o d’interès social, mitjançant la corresponent indemnització i de conformitat amb allò que les lleis disposin”

Es per això que considero que l’ATP de Riells del Montseny s’ha d’instal·lar en zones cedides per promotors o pel propi Ajuntament, ja que no tothom té un interès econòmic en el Parc del Montseny. D’aquesta manera, la gestió i organització del Parc no entraria en col·lisió amb els drets a la intimitat (art. 18 CE) i a la propietat privada (art. 33 CE) dels veïns, evitant-se el malestar de les persones que, precisament per ser habitants del Parc, són els principals agents protectors del mateix i tenen el dret a viure en harmonia amb l’entorn que protegeixen cada dia.

Per això exposat,

Al Director General d'Urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, SOL·LICITO:

Que es tinguin per formulades les anteriors al·legacions respecte al Pla especial de protecció del medi físic i del paisatge del Parc del Montseny, aprovat inicialment en data 17de maig de 2007.

I, en els seus mèrits, es procedeixi a una reconsideració en profunditat respecte a la ubicació de l’ATP de Riells del Montseny i que la mateixa s’inclogui dins de l’àmbit de sòl subjecte a ordenació preexistent cedit per l’Ajuntament o per promotors, alliberant-se d’aquests usos totes les zones destinades a ser sòl no urbanitzable protegit.




2 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola,

Hem reproduit el contingut de les alegacions a la web de la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny: www.salvaguardamontseny.cat

Salutacions,

Joan

Anónimo dijo...

zelo intiresno, hvala