sábado, 31 de mayo de 2008

El follet i les seves impressions sobre la fira de les masies de Riells del Montseny

El passat cap de setmana es va celebrar a Riells del Montseny la sisena edició de la fira de les masies de Riells i Viabrea. La Fira età organitzada per L’Ajuntament de Riells i Viabrea, l’entitat Grup de Gent amb Idees i l’associació de veïns de Riells del Montseny.

Al voltant de vint masos del municipi i algun de municipis propers han participat, sigui mostrant les activitats i productes que realitzen o bé col·laborant en tasques organitzaves. La fira mostra al públic les activitats tradicionals que han dut a terme les masies o bé les que es realitzen actualment. Aixi hom podia trobar des de productes de l’horta, ous de pagès, fruita del temps, una exposició d’eines de camp, diverses exposicions de fotografies antigues, decoració realitzada amb soques i branques, eines relacionades amb el mon de cavall,... A més a més la fira es complementava amb la mostra d’artesans i oficis tradicionals, activitats per als més xics com passejades en poni, i un gincana de les masies i una especial dedicació a la recuperació de la gastronomia de muntanya.

En la inauguració de la Fira el president de l’associació de veïns de Riells del Montseny Pere Tardà va posar de manifest la voluntat de la gent de les masies de perdurar, de fer festa i de viure en normalitat d’acord amb els temps actuals i preservant la cultura i els trets de la vida en les masies. Tot això malgrat les dificultats que suposa per a molt dels seus habitants amb serioses restriccions com no disposar de connexió a la xarxa d’electricitat, la dificultat per accedir a les noves tecnologies – els mateixos visitants van poder constatar que no hi havia cobertura per a telèfon mòbil –, el no tenir assegurada l’aigua, i les dificultats burocràtiques per introduir millores d’habitabilitat en els masos i els camins que els donen accés.

Gemma Blasco, presidenta del Grup amb Idees va refermar el compromís de l’entitat que representa amb la Fira, ja que va ser la promotora d’aquesta des dels seus inicis, i va reclamar més reconeixement i respecte a la feina duta a terme per la seva associació. També va apuntar que l’entitat diversificaria la seva activitat amb actes culturals i cursets a Riells i Viabrea.

El representant del Parc Natural del Montseny va manifestar la voluntat d’aques de col·laborar amb les adminstracions locals i els particulars, tot i que de vegades aquesta ajuda no és prou suficient.

L’alcalde de Riells i Viabrea Josep Ma. Bagot va recollir en guant llençat i en el seu discurs d’obertura va refermar el compromís del consistori amb al Fira, va apuntar que s’està treballant per resoldre el problemes que dificulten la vida en les masies tot cercant la col·laboració d’altres administracions. En concret es va referir a millorar l’accés a les noves tecnologies i a l manteniment dels vials. L’alcalde també va glossar la vida en el mas com una representació la vida i el caràcter propi de les nostres terres.

La pluja i el vent del cap de setmana també van voler participar de la fira d’enguany i tot que el dissabte va permetre que la fira es desenvolupés amb certa normalitat el diumenge la majoria dels actes es van suspendre.. El dissabte, entre ruixats i ullades de sol, el públic va poder gaudir d’un àpat tradicional, de passejades amb ponis, de les rondalles de muntanya, de col·laborar amb la feina dels artesans,.. i mentre que uns seguien les evolucions del Chiki chiki a casa seu el grup Getsemaní va oferir un ball d’allò més bucòlic en l’escenari principal fent participar al públic entre botifarres cuites amb carbó d’alzina i a l’escalf del la foguera de Sant Isidre.

El diumenge el recinte firal va haver-se de clausurar pel mal temps. Les carpes dels artesans i les de l’escenari principal van patir danys pel vent i la pluja. Les feixes van omplir-se d’aigua que en alguns indrets va esdevenir fang. El recinte era del tot impracticable i l’organització va decidir traslladar el dinar amb pomes farcides amb carn i la xerrada de Martí Boada a la Nau de Riells i Viabrea, on es va clausurar la fira.

No hay comentarios: